tisdag 28 april 2009

Vilka är bäst, Chelsea-Barcelona, spelare för spelare?

Vilka är bäst spelare för spelare, Barcelona eller Chelsea?

Victor Valdes vs Peter Cech 0-1
Det här är jämnt, Valdes kan varva svaga insatser med mycket habila. Att stå i mål i ett lag som Barcelona är ju inte lätt, att långa stunder stå som betraktare och sen plötsligt behöva göra en räddning av världsklass. Men någon som såg hans insats vid 1-1-målet mot Valencia i helgen eller passning till de la Peña i förlustmatchen mot Espanyol. Å andra sidan har inte Cech sett stabil ut mot varken Bolton eller Liverpool. I sina bästa stunder är Cech bättre än Valdes så jag väljer Cech.


Dani Alves vs Branislav Ivanovic 1-1
Det var nog många som inte ens hört talas om den serbiske landslagsmannen innan han nätade två gånger om på Anfield. Han är en skicklig huvudspelare men för att kunna mäta sig mot Duracell-kaninen i Barcelona krävs lite mer. Dani Alves energi och aldrig sinande löpkraft imponerar och dessutom är han väldigt vass i offensiven. Alves är inte världens bäste defensive ytterback men kanske världens bäste ytterback i offensiven.

Eric Abidal vs Jose Bosingwa 2-1
Bosingwa har imponerat på mig sen han kom till Chelsea men när Abidal inte finns med på plan märks det tydligt hur han saknas i Barcelona. Han får ta ett stort defensivt ansvar eftersom Alves är så offensiv men Abidal har också han offensiva kvaliteter.

Carlos Puyol vs John Terry 3-2
Det här är svårt, individuellt sett är Puyol en av världens absolutbästa backer och en spelare med store hjärta är svårt att hitta. Dessutom klarar han av att spela både på kanterna Men kan han på samma självklara sätt styra en backlinje som Terry? Om Terry är borta är han nog mer saknad i Chelsea än Puyol är i Barcelona men jag låter lite fegt det här bli oavgjort.

Gerard Pique vs Alex 3-3
Inte heller helt enkelt. Pique har tagit stora kliv framåt under säsongen men Alex är en försvarare av klass. Jag tror faktiskt att Pique har ett par steg kvar och han känns kanske som den svagaste länken i ett annars mycket starkt Barcelona. Ska man ta poäng mot Barca ska man göra som Valencia lyckades med, få uppspelen att gå via Pique.

Andres Iniesta vs Michael Essien 4-3
Svårt att jämföra egentligen, de är väldigt olika fotbollsspelare. Men jag tror att Iniesta har kanske bäst blick för spelet i hela världen, han är en av de absolut bästa just nu. Essien är också han otrolig, han kom tillbaka från skadad och var 100 % från första dagen, han plockade helt bort Gerrard på Anfield och är viktig för Chelsea. Men jag skulle välja Iniesta sju dagar i veckan framför Essien.

Yaya Touré vs Michael Ballack 4-3
Bäst före datumet har nog gått ut på Ballack och rätta mig om jag har fel, men har har väl fortfarande inte vunnit något utanför Tyskland. Ballack är nog troligen en av de mest överskattade spelarna i världen och jag vet inte om han har så mycket mer kvalitet än sitt ruskiga spel. Yaya å andra sidan har ett mäktigt skott och är väl i stort sett ensam om att arbeta defensivt på mittfältet i Barcelona, men hans passningsspel är under all kritik. Som kompensation för att det blev 1-1 mellan Terry och Puyol blir det 0-0 mellan Ballack och Yaya.

Xavi vs Frank Lampard 5-3
Lampard har varit helt otrolig den här säsongen och lyft hela Chelsea. Utan mittfältsgiganten i högform skulle inte Chelsea vara med i slutet och slåss i den absoluta toppstriden av Premier League. Men Xavi är mittfältsmotorn i laget som producerat bortåt tre mål per match hela året. Han var bäst i EM och hans betydelse för Barcas offensiv går inte att överdriva.

Leo Messi vs Salomon Kalou 6-3
Det här är ingen diskussion. Messi är bäst i världen. Enda problemet är egentligen att han kan försvinna ur matcher ibland. Det gör sällan så mycket för han drar ändå på sig två eller tre försvarare och öppnar ytor åt de övriga som inte är så svaga i offensiven heller.

Samuel Etóo vs Didier Drogba 6-4
Etóos målsnitt i La Liga är helt vansinnigt. Men allvarligt talat hur mycket är hans förtjänst och hur mycket beror på att han spelar i världens bästa offensiv? Drogba hade en jobbig höst men med Hiddink släpptes han in i värmen och har varit sanslöst bra. De är båda divor av sällan skådat slag men Drogba med sin styrka och tyngd är nog en bättre anfallare.

Thierry Henry vs Florent Malouda 7-4
Den ene är återuppväckt och den andre helt enkelt uppväckt. Henry hade ett jobbigt första år i Barca och det tog lång tid för honom under den här säsongen att vinna Barcas hjärta. Den som trodde på honom var Guardiola och med all rätt. Han är nog nästan lika bra som i Arsenal. Malouda har väl aldrig presterat det som Chelsea hade hoppats när han värvades till London men den här våren har han visat hur bra han är. Men å andra sidan, hur bra är inte Henry?

Spelare för spelare är, inte helt oväntat, Barcelona det bättre laget. Men den tolfte spelaren är taktikern Guus Hiddink. Jag vågar aldrig räkna ut honom, vi har sett honom göra mos av Sverige med Ryssland, ta Korea ända till semifinal i VM och PSV har han lett till europeiska triumfer. Motståndet på bänken vet vi inte så mycket om. Guardiola har byggt ett makalöst bra lag. Han har fått det storlag som inte kunde prestera förra året till att fungera och spela makalös vacker och effektiv fotboll. Men ännu har han inte presterat på den här nivån, räcker han till? Om det bara var upp till tränarna skulle jag nog sätta mina pengar på Hiddink.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar