onsdag 29 april 2009

Man fick vibbar från Barcelona-United, anno 2008

I semifinalen i Champions League förra året åkte United till Nou Camp och stängde totalt ner spelet för Barcelona. Trots massivt spelövertag skapade inte Barcelona särskilt många farligheter. När Chelsea åkte till Nou Camp igår för att göra samma sak trodde jag att det skulle bli svårare. För Barcelona i år är inte vad Barcelona var förra året. Och med ordinarie vänsterbacken Ashley Cole avstängd, vem skulle stoppa Messi?

Sista året med Rijkard vid rodret hade Blaugrana väldigt svårt att komma till farliga avslut, och det gällde inte bara Manchester United, det gällde hela säsongen mot Racing Santander så väl som mot Real Madrid. Spelet var vackert men ack så ineffektivt. Fantasin och viljan i straffområdet saknades, det blev omständligt istället för giftigt och laget led under oket av festande Ronaldinho och klagande Deco.

Allt det är borta och Barcelona gör fler mål än något annat lag i Europa. De har fem eller sex av världens farligaste offensiva krafter i startelvan och de har gjort mål i snart trettio matcher i följd och aldrig lämnat Nou Camp utan att göra mål i år, tills igår.

Det var så märkligt. Det lag som vi för bara några veckor sett darra mot Liverpool i kvartsfinalen, 0-2 i halvtid på Stamford Bridge och trots att de vände det till 3-2 kunde Liverpool komma igen och göra match av det innan Lampard till slut avslutade spänningen med 4-4 (Essien räddade dessutom femman på mållinjen.) Igår spelade Chelsea stor defensiv fotboll igen. De stängde ner Barcelona lika skickligt som sir Fergusons gubbar gjorde förra året. Är skillnaden verkligen bara John Terry, som saknades mot Liverpool?

Nej, givetvis inte. Hela Chelsea hade en annan inställning igår. De spelade med självsäkerhet och de visste vad som väntade och de kunde med en kollektiv insats göra Barcelona ofarliga. Sen hade inte Barca turen som Liverpool att släppas in i matchen genom några välförvaltade fasta situationer.

Returen då, vad händer? Barca har lite besvär i backlinjen, Marques kan vara skadad och kanske missar returen i London. Puyol är avstängd och missar den defintivt. Om de spelar Caceres och Pique, som är de enda naturliga mittbackarna som är tillgängliga, kan de få besvär där bak. Caceres har blandat och gett när han spelat sen han kom till Barca. Och på Stamford Bridge kommer nog Chelsea inte vara lika defensiva. Å andra sidan kan ett mer offensivt Chelsea öppna för Barcelonakontringar och med mer yta på Chelseas planhalva kommer de inte att komma mållösa hem till Spanien. Och om de gör ett mål på Stamford måste Chelsea göra två. Det kommer att bli en mer öppen historia och en mycket bättre fotbollsmatch i returen.

Mitt tips: Chelsea-Barcelona 2-2
Målskyttar: Lampard, Drogba – Keita och Henry

Barcelona vidare till final

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar